Zapisz się na szkolenia dla cukierników
Artystyczne torty 3D
Szkolenie ma charakter warsztatowy i przeznaczone jest przede wszystkim dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu innowacyjnych tortów 3D. Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia tortów 3D. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Uczestnicy poznają techniki stworzenia tortu w bryle wielowymiarowego tortu, a następnie wykonają torty w wybranej tematyce. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności oraz wprowadzenie wielu technik z zakresu rzeźbiarstwa artystycznego.
Program szkolenia
Dzień 1
• Wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Narzędzia i urządzenia oraz sprzęt drobny wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie różnych rodzajów biszkoptów, ciast biszkoptowo-tłuszczowych i blatów do tortów stosowanych w technikach 3D. Receptury na czekolady plastyczne oraz samo wykonanie tortu pod względem technicznym;
• Proporcje, wymiarowanie i najważniejsze aspekty przy projektowaniu tortów 3D;
• Przygotowanie zarysu tortu, składanie formy i powlekanie tortu syropem glukozowym, czekoladą oraz masą cukrową (przygotowanie masy i techniki obkładania).
Dzień 2
• Omówienie najnowszych trendów i technik wśród najlepszych światowych dekoratorów;
• Tworzenie dekoracji tortu (techniki dekoracji czekoladą plastyczną masą cukrową, wykorzystanie żeli pektynowych, wykańczanie, malowanie aerografem, cieniowanie i nanoszenie kolorów);
• Omówienie najlepszych prac konkursowych i techniki ich wykonania. Wykorzystanie różnych materiałów do stworzenia konkursowej atrapy;
• Ręczne malowanie tortu oraz wprowadzenie w temat malarskich technik wykorzystywanych w pracowniach cukierniczych (motywy malowane pędzlem, szablony, cieniowanie, nakładanie wielu warstw, wykorzystanie złota i srebra jadalnego).
• Tworzenie dekoracji tortu (techniki dekoracji czekoladą plastyczną masą cukrową, wykorzystanie żeli pektynowych, wykańczanie, malowanie aerografem, cieniowanie i nanoszenie kolorów);
• Torty na różne okazje omówienie najnowszych trendów w sugarcraftingu.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia tortów 3D zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator szkolenia zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Nowe trendy cukiernicze - Flowers Fault Line Cake
Szkolenie ma charakter warsztatowy i przeznaczone jest przede wszystkim dla osób zawodowo pracujących w gastronomii chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu samodzielnego tworzenia tortów z wykorzystaniem jadalnych kwiatów oraz zamszu cukierniczego, które są najnowszym światowym trendem w cukiernictwie. Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia tortów w oparciu o technologię składania ciast z wykorzystaniem ciast typu Camargo/Brownie połączonych z musami, żelkami, ganaszami czekoladowymi i naturalnymi pastami smakowymi. Uczestnicy poznają metody tworzenia zewnętrznych struktur za pomocą dwóch podstawowych kremów (maślany i chantille), co jest istotne w uzyskaniu dekoracji w stylu Fault Line Cake.
Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień.
Program szkolenia
Dzień 1
• Wprowadzenie do tematu;
• Omówienie wyposażenia pracowni i wykorzystywanego sprzętu;
• Omówienie przygotowanych na szkolenie autorskich receptur;
• Przygotowanie ciast, biszkoptów i form. Ciasta smakowe na maśle i czekoladzie jako podstawa tworzenia wyższych i bardziej wyraźnych koncepcji smakowych;
• Składanie tortów i tworzenie kompozycji smakowych. Tort na Brownie z kremem pistacjowym i czekoladowym z whisky;
• Przygotowanie dekoracji tortu, w tym: dekoracje z tapioki i ryżu, dodatki cukrowe z wykorzystaniem CMC i tworzenie cukrowych dekoracji zewnętrznych, dekoracje z jadalnych kwiatów i formy zabezpieczenia ich w kontakcie z tortem.
Dzień 2
• Tworzenie kremów maślanych na mleku skondensowanym będącym bazą pod torty zamszowe;
• Przygotowanie kremu chantille i kremów vegańskich;
• Omówienie możliwości kremów i praktyczne ich zastosowanie (śmietanowe bezy jako forma dekoracji, łączenie z barwnikami spożywczymi)
• Przygotowanie do dekoracji złożonych tortów;
• Dekoracja z wykorzystaniem talerza obrotowego i jego zalety;
• Dekoracja tortów w wybranym stylu (Fault line Cake i torty zamszowe), z wykorzystaniem: zamsz (masło kakaowe) i zamsze kolorowe, krem maślany bez obróbki termicznej, krem chantille, ganasz czekoladowy, rośliny jadalne, owoce świeże, owoce sezonowe, jadalny papier tapiokowo-ryżowy, pianki marshaloow, -kwiaty świeże, jadalne złoto i srebro płynne na alkoholach i płatkach, liofilizowane owoce;
• Techniki malowania aerografem i konturowanie sproszkowanym jadalnym złotem;
• Ekspozycja tortów. Podsumowanie szkolenia i ostateczne dopracowanie przygotowanych na szkolenie receptur.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia tortów typu Flowers Fault Line Cake, zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera autorskimi recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Torty Semi Naked Cake
i Cartoon Cake
Szkolenie ma charakter warsztatowy i przeznaczone jest dla osób chcących zdobyć umiejętności z zakresu samodzielnego wykonywania tortów Cartoon Cake oraz Semi Naked Cake według unikatowych receptur i metod opracowanych przez naszych technologów. Oprócz samodzielnego wykonywania tortu, uczestnicy nauczą się jego projektowania i tworzenia własnego konceptu. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia.
Program szkolenia
Dzień 1
• Wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie pracowni i organizacja stanowiska pracy;
• Omówienie przygotowanych receptur, wykorzystywanych surowców, parametrów;
• Projektowanie tortu wraz z tworzeniem konceptu;
• Przygotowanie biszkoptów, musów, kremów, ganaszy, śmietany, żelków owocowych, ponczowanie;
• Składanie tortów z wykorzystaniem wysokich rantów, tworzenie kompozycji smakowych wraz z omówieniem aspektów chłodzenia;
• Przygotowanie dekoracji tortu - czekolady plastyczne jako alternatywa mas cukrowych, masy cukrowe;
• Tworzenie konceptów w stylizacji kreskówki - kolory i efekt wizualny dzielenia i podkreślenia barw.
Dzień 2
• Przygotowanie do dekoracji złożonych tortów;
• Tworzenie drip cake, modelowanie, malowanie aerografem za pomocą szablonów i pędzli;
• Tworzenie struktur na torcie za pomocą narzędzi i form;
• Barwienie mas cukrowych i obkładanie tortów i jego elementów;
• Dekoracja tortów w wybranym stylu;
• Podsumowanie i omówienie szkolenia wraz z ostatecznym dopracowaniem przygotowanych na szkolenie receptur.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia tortów Semi Naked Cake i Cartoon Cake zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera autorskimi recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Dekoracja tortów
w stylu angielskim
Szkolenie ma charakter warsztatowy i przeznaczone jest dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu przygotowania i dekorowania tortów w stylu angielskim według unikatowych receptur i metod opracowanych przez naszych technologów. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia.
Program szkolenia
Dzień 1
• Powitanie i wprowadzenie do tematu
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy
• Narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni
• Terminologia stosowana w dekoracji stylem angielskim
• Przygotowanie różnych rodzajów biszkoptów i blatów do tortów
• Przygotowanie nasączeń do tortów, tworzenie kremów, musów i mas
• Składane warstw tortu
• Przygotowanie powierzchni pod masę
• Powlekanie tortu masą (przygotowanie masy i techniki obkładania)
Dzień 2
• Tworzenie dekoracji tortu (techniki dekoracji masą plastyczną, min. marcepanem: pikowanie, wykańczanie, malowanie aerografem, itp.)
• Tworzenie ozdób dekoracyjnych z mas plastycznych, takich jak: falbanki, koronki, listki, kwiatki, figurki, ludziki, zwierzątka, kokardy itp.
• Tworzenie napisów oraz ozdabianie kremami
• Wykańczanie tortów w różnych kształtach
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia tortów w stylu angielskim zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator szkolenia zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Innowacyjne torty modernistyczne
Szkolenie ma charakter warsztatowy i przeznaczone jest przede wszystkim dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu innowacyjnych tortów modernistycznych. Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego ich tworzenia. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Uczestnicy poznają techniki przygotowania i składania tortów modernistycznych w oparciu o unikatowe receptury, co w końcowym efekcie będzie tworzyło różnorodność tekstur i nietypowych i niepowtarzalnych smaków oraz innowacyjnych dekoracji. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności w dobieraniu smaków i dekoracji.
Program szkolenia
Dzień 1
• Wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Narzędzia i urządzenia oraz sprzęt drobny wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie przygotowania i składania tortów.
• Przygotowanie biszkoptów, ciasta „Sable” oraz żelki owocowej
• Gotowanie polew
• Przygotowanie musów owocowych i czekoladowych, wsadów owocowych i składanie w rantach
• Przygotowanie glazury z marakuji oraz roztworu syropu glukozowego do efektu siatki.
Dzień 2
• Omówienie najnowszych trendów i technik wśród najlepszych światowych cukierników.
• Tworzenie dekoracji czekoladowych przy użyciu specjalistycznego sprzętu oraz zmrożonej płyty marmurowej, m.in. przestrzenne ażury z karmelu, dekoracje z nadrukiem masła kakaowego,
• Oblewanie i malowanie tortów.
• Dekorowanie tortów nietypowymi przestrzennymi dekoracjami, które tworzą nowy wymiar w cukiernictwie, a także jadalnymi płatkami złota.
• Podsumowanie szkolenia i omówienie przygotowanych tortów - zastosowanych technik i sposobów nowoczesnego cukiernictwa.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia innowacyjnych tortów modernistycznych zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator szkolenia zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Torty personalizowane
z wykorzystaniem
figurek i toperów
Szkolenie ma charakter warsztatowy i przeznaczone jest przede wszystkim dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów personalizowanych, ze szczególnym uwzględnieniem wykonywania oryginalnych figurek i toperów, co umożliwi zwiększenie asortymentu firmy i dotarcie do bardziej wymagającego klienta. Zajęcia będą prowadzone w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50min./osoba/dzień. Uczestnicy poznają techniki tworzenia tortu, a następnie wykonają torty w wybranej tematyce.
Program szkolenia
Dzień pierwszy
• Wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Narzędzia i urządzenia oraz sprzęt drobny wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie wykorzystywanych surowców, parametrów, przygotowanie mas plastycznych i cukrowych;
• Zastosowanie masy pastilage, czekolady deserowej i czekolady plastycznej;
• Projektowanie tortu wraz z konstrukcją;
• Przygotowanie stelażu w technice włoskiej i w technice drucików florystycznych;
• Przygotowanie biszkoptów, musów oraz żelków;
• Składanie tortu i aspekty chłodzenia.
• Wykonanie stelażu i uformowanie toperu.
Dzień drugi
• Przygotowanie schłodzonych tortów do powlekania i oblewania;
• Tworzenie figurek, modelowanie, malowanie aerografem za pomocą szablonów i pędzli;
• Tworzenie struktur na torcie za pomocą narzędzi i form;
• Podsumowanie i omówienie szkolenia wraz oceną prac kursantów.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia tortów personalizowanych zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator szkolenia zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Torty przestrzenne
i dynamiczne
z wykorzystaniem stelaża
Szkolenie ma charakter warsztatowy i przeznaczone jest przede wszystkim dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu innowacyjnych tortów przestrzennych i antygrawitacyjnych. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Uczestnicy wykonają torty w wybranej tematyce oraz poznają tajniki konstruowania stelażu. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności oraz wprowadzenie wielu technik z zakresu rzeźbiarstwa artystycznego.
Program szkolenia
Dzień 1
• Powitanie i wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Narzędzia, maszyny i urządzenia oraz sprzęt drobny wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie różnych rodzajów biszkoptów, ciast biszkoptowo-tłuszczowych i blatów do tortów stosowanych w technikach antygrawitacyjnych i dynamicznych. Receptury na czekolady plastyczne oraz samo wykonanie;
• Przygotowanie i omówienie stelażu potrzebnego do wykonania tortu;
• Proporcje, wymiarowanie i najważniejsze aspekty przy projektowaniu tortów przestrzennych i dynamicznych;
• Tworzenie tortu, w tym: przygotowanie zarysu tortu, składanie formy i powlekanie tortu ganaszem , czekoladą oraz masą cukrową (przygotowanie masy i techniki obkładania).
Dzień 2
• Tworzenie dekoracji tortu (techniki dekoracji czekoladą plastyczną masą cukrową, wykorzystanie żeli pektynowych, wykańczanie, malowanie aerografem, cieniowanie i nanoszenie kolorów);
• Tworzenie ozdób dekoracyjnych z mas plastycznych, takich jak: kwiaty, listki, figurki, postacie;
• Ręczne malowanie tortu oraz wprowadzenie w temat malarskich technik wykorzystywanych w pracowniach cukierniczych (motywy malowane pędzlem, szablony, cieniowanie, nakładanie wielu warstw, wykorzystanie złota i srebra jadalnego);
• Torty na różne okazje omówienie najnowszych trendów w sugarcraftingu.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia stelaże potrzebne do wykonania tortów oraz najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia tortów przestrzennych i dynamicznych zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców i stelaży, organizator szkolenia zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Nowoczesne cukiernictwo roślinne oraz bez alergenów
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu nowoczesnego cukiernictwa bez alergenów oraz cukiernictwa roślinnego tak zwanego wegańskiego. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Uczestnicy wykonają 10-12 różnych produktów (ciast, ciastek i deserów) bez alergenów czy też wegańskich. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności oraz zaznajomienie kursantów z najnowszymi trendami cukiernictwa.
Program szkolenia
Dzień pierwszy
• Powitanie i wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Podstawowe składniki w cukiernictwie oraz ich zamienniki - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie receptur;
• Odpiek spodów, biszkoptów, przygotowanie polewy mirror glaze;
• Przygotowanie insertów.
Dzień drugi
• Przygotowywanie musów;
• Składanie produktów z poszczególnych elementów;
• Przygotowanie potrzebnych dekoracji;
• Wykańczanie oraz dekorowanie;
• Podsumowanie wykonanych produktów wraz z omówieniem najważniejszychkwestii produkcyjnych.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Zapewniamy najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia produktów bez alegrenów i wegańskich zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Artystyczne torty okolicznościowe
dekoracje czekoladowe
Szkolenie przeznaczone jest dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu projektowania, tworzenia i dekorowania tortów czekoladą według unikatowych receptur i metod opracowanych przez naszych technologów. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień.
Program szkolenia
Dzień pierwszy
• Powitanie i wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Podstawy pracy z czekoladą. Specyfika czekolady (czekolada biała, mleczna i deserowa) oraz polew czekoladowych;
• Zastosowanie czekolady plastycznej;
• Zastosowanie żelów czekoladowych;
• Wykonywanie ganaszy;
• Przygotowanie rantów biszkoptowych i blatów jako bazy do przełożenia i dekorowania;
• Przygotowanie musów, kremów i mas do tortów;
• Powlekanie (oblewanie) tortów.
Dzień drugi
• Tempering - sztuka temperowania czekolady;
• Tworzenie ozdób z czekolady, kuwertury oraz masy plastycznej czekoladowej takich jak: ażurki, figurki, litery, pióra, kwiatki, itd.;
• Projektowanie i tworzenie dekoracji tortu (techniki dekoracji masą plastyczną, czekoladą);
• Tworzenie napisów oraz ozdabianie kremami i żelami.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce do wykonania przez uczestników szkolenia artystycznych tortów okolicznościowych zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Lody rzemieślnicze typu "soft", sorbety, świderki
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu przygotowania i produkcji lodów. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Uczestnicy wykonają lody w wybranej tematyce oraz poznają tajniki konstruowania bazy i kompozycji smakowych. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności oraz wprowadzenie wiedzy z zakresu technologicznej obróbki składników, łączenia i bilansowania lodów.
Program szkolenia
Dzień pierwszy
• Wprowadzenie do tematu, poznanie surowców takich jak środki słodzące, żelujące, owoce, składniki mineralne, składniki tworzące masę;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Narzędzia, maszyny i urządzenia oraz sprzęt drobny wykorzystywane w pracy -omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie różnych rodzajów lodów (sorbet, soft, amerykańskie). Receptury nabazy i sposoby ich przygotowywania;
• Przygotowanie i omówienie dekoracji oraz potrzebnych składników;
• Tworzenie lodów - proporcje, wymiarowanie i najważniejsze aspekty przy projektowaniu wypełnienia kuwet i ekspozycji lodów.
Dzień drugi
• Tworzenie lodów. Techniki uzyskania ciekawych faktur, wzorów, ozdób, napisów oraz wykańczanie i dekorowanie, z podziałem na techniki;
• Tworzenie dekoracji lodów (techniki dekoracji czekoladą, wykorzystanie żeli pektynowych, wykańczanie, malowanie aerografem, cieniowanie i nanoszenie kolorów);
• Tworzenie ozdób dekoracyjnych z owoców;
• Ręczne dekorowanie lodów oraz wprowadzenie w temat malarskich technik wykorzystywanych w pracowniach cukierniczych;
• Lody specjalne tworzenie kompozycji w oparciu o najnowsze trendy (lody z owocami morza, warzywne itp.).
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Zapewniamy najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników lodów rzemieślniczych zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia lodów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury dla kilkunastu smaków zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator szkolenia zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Francuskie cukiernictwo Makaroniki
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla osób chcących nabyć umiejętności z zakresu kompleksowego wykonania francuskich makaroników bazując na produktach wysokiej jakości w oparciu o unikatowe receptury przygotowane na dane szkolenie. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności oraz zaznajomienie kursantów z najnowszymi trendami cukiernictwa.
Program szkolenia
Dzień pierwszy
• Powitanie i wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Narzędzia, maszyny i urządzenia oraz sprzęt drobny wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie barwników z Azo i bez Azo oraz ich wpływu zdrowie człowieka;
• Omówienie przygotowanych na szkolenie receptur;
• Omówienie trzech rodzajów bezy : francuskiej, włoskiej i szwajcarskiej, ganaszy oraz technik wykonania korpusów , składania oraz zdobienia makaroników;
• Przygotowanie i omówienie blaszek wraz ze specjalistycznymi matami do wyciskania korpusów;
• Proporcje, wielkość, kształt i najważniejsze aspekty przy wykonaniu makaroników;
• Suszenie oraz pieczenie korpusów;
• Wykonanie bazy do ganaszy;
• Wykonanie korpusów 1 cześć, suszenie plus wypiek.
Dzień drugi
• Wykonanie korpusów 2 część, suszenie oraz dekoracja przed wypiekiem, m.in. owocami liofilizowanymi, płatkami peulittefeullitine plus wypiek;
• Wykonanie ganaszy smakowych;
• Przełożenie korpusów;
• Tworzenie dekoracji po wypieku.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia makaroników francuskich zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Nowoczesne cukiernictwo Monoporcje
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla osób chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu nowoczesnego cukiernictwa, w szczególności w tworzeniu monoporcji. Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przwidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Uczestnicy wykonają 4-6 różnych monoporcji w wybranej tematyce. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności oraz zaznajomienie kursantów z najnowszymi trendami cukiernictwa.
Program szkolenia
Dzień pierwszy
• Powitanie i wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Narzędzia, maszyny i urządzenia oraz sprzęt drobny wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie receptur;
• Odpiek spodów, biszkoptów, przygotowanie polewy mirror glaze;
• Przygotowanieinsertów.
Dzień drugi
• Przygotowywaniemusów;
• Składaniemonoporcji;
• Oblewanie monoporcji polewą mirror glaze, zamszowanie;
• Techniki przekładania monoporcji na podstawki;
• Tworzeniedekoracji.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Zapewniamy najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia monoporcji w wybranej tematyce zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera recepturami, a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 245 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 215 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Cukiernictwo glamour
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla osób zawodowo pracujących w gastronomii chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu samodzielnego tworzenia i rozwijania cukiernictwa glamour. Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia co najmniej 5 rodzajów ciast glamour, wg. autorskich receptur dedykowanych przedsiębiorcy, tj.:
• Kompozycja – Góra lodowa,
• Kompozycja - Ambasador,
• Kompozycja – Kostka alpejska,
• Kompozycja – Kilimandżaro,
• Kompozycja – Orzechowiec.
Szkolenie przeznaczone jest zarówno dla pracowników na stanowiskach produkcyjnych jak również osób nadzorujących produkcję w przedsiębiorstwie. Pożądane jest co najmniej 3 miesięczne doświadczenie zawodowe na stanowisku związanym z zakresem szkolenia (produkcja tortów lub ciast bankietowo-deserowych). Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Każdemu uczestnikowi zapewniony zostanie odpowiedni sprzęt, narzędzia i materiały szkoleniowe (surowiec do produkcji) niezbędne do przeprowadzenia i osiągnięcia celu szkolenia. Uczestnicy poznają techniki kompleksowego przygotowania ciast glamour w oparciu o unikatowe, autorskie receptury, co w końcowym efekcie będzie tworzyło różnorodność tekstur, nietypowych i niepowtarzalnych smaków oraz innowacyjnych dekoracji. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności w dobieraniu smaków i dekoracji. Szkolenie dotyczy zdobycia wybranych elementów wiedzy i praktyki dla zawodu cukiernik.
Program szkolenia
Dzień 1
• Wprowadzenie do tematu;
• Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy;
• Omówienie wyposażenia, narzędzi i urządzeń oraz sprzętu drobnego wykorzystywanego w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie przygotowanych na szkolenie autorskich receptur;
• Przygotowywanie odpieków, jako blatów do przekładania: ciasta biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, czekoladowe;
• Zastosowanie różnych technologii przygotowywania kremów, musów, mas i insertów w komponowaniu ciast glamour;
• Dobieranie aromatów i zachowania tekstur za pomocą stosowania autorskich metod;
• Wykonywanie półproduktów do pokrywania powierzchni ciast;
• Przygotowanie elementów dekoracyjnych
• Omówienie i zastosowanie technik składania ciast, w tym ciast piętrowych.
Dzień 2
• Składanie ciast;
• Tynkowanie i przygotowanie ciasta do dalszej dekoracji;
• Wykonanie monogramów/napisów na ciastach;
• Wykonywanie efektownych technik dekoratorskich, w tym aranżacja wcześniej wykonanych dekoracji na gotowym cieście;
• Omówienie i zastosowanie metod dzielenia ciast glamour oraz ich forma prezentacji;
• Podsumowanie szkolenia i omówienie przygotowanych wypieków - zastosowanych technik i sposobów nowoczesnego cukiernictwa.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia ciast glamour zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera autorskimi recepturami (dla co najmniej 5 rodzajów ciast), a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 220 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 190 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Klasyczne i współczesne cukiernictwo włoskie
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla osób zawodowo pracujących w gastronomii chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu samodzielnego tworzenia i rozwijania tradycyjnych włoskich ciast i deserów zarówno w klasycznej formie, jak również komponowanych w nowoczesnej, występującej w obecnych światowych trendach odsłonie. Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia co najmniej 5 rodzajów ciast/deserów, wg. autorskich receptur dedykowanych przedsiębiorcy, tj.:
• Panettone,
• Tiramissu,
• Casata Siciliana,
• Cannoli,
• Zuppa Inglese
Szkolenie przeznaczone jest zarówno dla pracowników na stanowiskach produkcyjnych jak również osób nadzorujących produkcję w przedsiębiorstwie. Pożądane jest co najmniej 3 miesięczne doświadczenie zawodowe na stanowisku związanym z zakresem szkolenia (produkcja ciast lub deserów). Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Każdemu uczestnikowi zapewniony zostanie odpowiedni sprzęt, narzędzia i materiały szkoleniowe (surowiec do produkcji) niezbędne do przeprowadzenia i osiągnięcia celu szkolenia. Uczestnicy poznają tajniki włoskich technik kompleksowego przygotowania ciast i deserów na przykładzie ww. propozycji w oparciu o autorskie receptury dedykowane przedsiębiorcy, oraz unikatową technologię produkcji, fermentację, oryginalne surowce sprowadzane z Italii dedykowane do wybranych ciast/deserów oraz techniki kształtowania, co w końcowym efekcie będzie tworzyło różnorodność tekstur, nietypowych i niepowtarzalnych smaków oraz innowacyjnych dekoracji. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności w kreowaniu nowych smaków i dekoracji. Szkolenie dotyczy zdobycia wybranych elementów wiedzy i praktyki dla zawodu cukiernik.
Program szkolenia
Dzień 1
• Wprowadzenie do tematu – klasyfikacja ciast i deserów włoskich;
• Omówienie wyposażenia, narzędzi i urządzeń oraz sprzętu drobnego wykorzystywanego w pracy - omówienie wyposażenia pracowni;
• Omówienie przygotowanych na szkolenie autorskich receptur;
• Przygotowanie zakwasu drożdżowego w etapach fermentacji, przygotowanie biszkoptów i korpusów;
• Przygotowanie kremów dojrzewających w czasie min. 12 h. Do użycia następnego dnia szkolenia;
• Kandyzowanie - techniki obróbki termicznej owoców potrzebnych do produkcji;
• Wykonanie syropów aromatycznych, półproduktów i omówienie sposobów ich przechowywania;
• Przygotowanie elementów dekoracyjnych;
• Omówienie i zastosowanie technik formowania półproduktów dojrzewających, i sposobu oraz warunków ich przechowywania.
Dzień 2
• Formowanie z elementów przygotowanych pierwszego dnia szkolenia wyrobów gotowych;
• Pieczenie wyrobów gotowych;
• Przekładanie, składanie, kremów, biszkoptów i innych elementów zgodnie z recepturami;
• Wykonywanie efektownych technik dekoratorskich, w tym aranżacja wcześniej wykonanych dekoracji na gotowym produkcie;
• Omówienie i zastosowanie metod dzielenia ciast oraz zasad serwowania i prezentacji ciast i deserów;
• Podsumowanie szkolenia i omówienie przygotowanych wypieków - zastosowanych technik i sposobów stylu włoskiego w nowoczesnym cukiernictwie.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce (w tym oryginalne sprowadzane bezpośrednio z Italii) niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia włoskich ciast i deserów zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera autorskimi recepturami (dla co najmniej 5 rodzajów ciast/deserów), a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 210 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 180 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Autorskie
kompozycje deserowe
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla osób zawodowo pracujących w gastronomii chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu samodzielnego tworzenia deserów komponowanych w nowoczesnej, występującej w obecnych światowych trendach odsłonie. Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia co najmniej 8 rodzajów deserów, wg. autorskich receptur dedykowanych przedsiębiorcy, tj.:
• Makaroniki francuskie,
• Monodesery,
• Tartaletki z curdem marakuja z opalaną bezą,
• Cake pops masło orzechowe,
• Serniczki w słoiczku z kremem brulee i żelką truskawkową,
• Beza pavlova z kremem mango i żelką malinową,
• Paris brest z chantilly orzechowym,
• Tiramisu
Szkolenie przeznaczone jest zarówno dla pracowników na stanowiskach produkcyjnych jak również osób nadzorujących produkcję w przedsiębiorstwie. Pożądane jest co najmniej 3 miesięczne doświadczenie zawodowe na stanowisku związanym z zakresem szkolenia (produkcja ciast lub deserów). Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Każdemu uczestnikowi zapewniony zostanie odpowiedni sprzęt, narzędzia i materiały szkoleniowe (surowiec do produkcji) niezbędne do przeprowadzenia i osiągnięcia celu szkolenia. Uczestnicy poznają metody kompleksowego przygotowania deserów na przykładzie ww. propozycji w oparciu o autorskie receptury dedykowane przedsiębiorcy oraz unikatową technologię produkcji, oryginalne surowce sprowadzane w większości z Włoch i Francji dedykowane do wybranych deserów oraz techniki kształtowania, co w końcowym efekcie będzie tworzyło różnorodność tekstur, nietypowych i niepowtarzalnych smaków oraz innowacyjnych dekoracji. Uczestnicy szkolenia posiądą wiedzę dotyczącą produkcji, ale także dotyczącą chłodzenia i mrożenia wykonanych wyrobów oraz odpowiedniego ich pakowania i przygotowania do transportu. Dodatkowo omówione zostaną sposoby kalkulacji ceny za dany wyrób wraz przelicznikiem porcji. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności w kreowaniu nowych smaków, dekoracji oraz odpowiedniej prezentacji wyrobów. Szkolenie dotyczy zdobycia wybranych elementów wiedzy i praktyki dla zawodu cukiernik.
Program szkolenia
Dzień 1
• Wprowadzenie do tematu – klasyfikacja deserów będących przedmiotem szkolenia;
• Omówienie wyposażenia pracowni i wykorzystywanego sprzętu;
• Omówienie przygotowanych na szkolenie autorskich receptur;
• Przygotowanie kremów, ganaszy, curdu;
• Przygotowanie ciasta kruchego do tartaletek, kruszonki do paris brest
• Odpiek bezy, bezy pavlovej;
• Przygotowanie elementów dekoracyjnych.
Dzień 2
• Odpiek korpusów makaroników, odpiek biszkoptów;
• Przygotowanie insertów
• Odpiek paris brest (ciasto parzone z kruszonką)
• Przygotowanie musu tiramisu
• Przekładanie, składanie i wykańczanie zgodnie z przygotowanymi na szkolenie recepturami;
• Formowanie z elementów przygotowanych pierwszego dnia szkolenia wyrobów gotowych;
• Wykonywanie efektownych technik dekoratorskich, w tym aranżacja wcześniej wykonanych dekoracji na gotowym produkcie;
• Omówienie i zastosowanie zasad serwowania i prezentacji deserów. Omówienie sposobów kalkulacji ceny za dany wyrób wraz przelicznikiem porcji;
• Podsumowanie szkolenia. Degustacja wypieków wraz z ich oceną oraz nauka tworzenia receptur, w tym dopracowywanie przygotowanych na szkolenie receptur.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce (w tym oryginalne sprowadzane bezpośrednio z zagranicy) niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia deserów zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera autorskimi recepturami (dla co najmniej 8 rodzajów deserów), a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Cukiernictwo typu
Travel Cake
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla osób zawodowo pracujących w gastronomii chcących podnieść swoje umiejętności z zakresu samodzielnego tworzenia i rozwijania cukiernictwa typu Travel Cake. Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia co najmniej 6 rodzajów ciast/tortów typu Travel Cake wg. autorskich receptur dedykowanych przedsiębiorcy, tj.:
• Kompozycja – Haiti cake limonka/czekolada
• Kompozycja - Perła Karaibów kokos/czekolada/ananas
• Kompozycja – Gateau noix - kawa/karmel/orzech,
• Kompozycja – Yuzu - pralina/pomarańcza/yuzu,
• Kompozycja Week-end - miód/marcepan/migdał,
• Cookies - pistacja oraz orzech laskowy.
Gateau de Voyage zwane często Travel Cake to koncepcja ciasta/tortu “podróżnego” które wytrzyma wiele dni bez chłodni pozostając świeże, wilgotne i nie zostanie zniszczone przez wstrząsy w podróży. To, co odróżnia ciasta/torty typu Travel Cake od wszystkich innych, to ich solidność — są zbudowane tak, aby można je było zawijać, pakować, podróżować i zachować ich walory przynajmniej przez kilka dni. To często wyklucza wykwintne dekoracje i oznacza, że zalety ciasta to jego smak i tekstura, które przechylają się w kierunku wilgotnych, jędrnych i łatwych do krojenia.
To ciasta idealne zarówno dla współczesnych klientów, często podróżników, jak też kawiarni, cukierni i sklepów z uwagi na ich nieocenioną zaletę - długi okres świeżości. To ogromny atut ciast typu Travel Cake umożliwiający ich zamawianie w dużych ilościach bowiem zdecydowanie ogranicza ryzyko utraty ich świeżości po krótkim czasie, jak ma to miejsce z typowymi wyrobami cukierniczymi. Ponadto, ich odporność na wstrząsy podczas transportu czyni je wyjątkowo atrakcyjnymi dla przedsiębiorstw działających w gastronomi, w tym także firm spożywczych, bowiem pozwala na daleki, bezpieczny i mniej kosztowny transport.
Ciasta typu Travel Cake to nowy i bardzo silny trend wśród cukierników i marek spożywczych, a ich atrakcyjność z pewnością nie pozostała niezauważona wśród wytrawnych cukierników i marek na całym świecie, co pokazuje skokowy wzrost ich sprzedaży.
Szkolenie przeznaczone jest zarówno dla pracowników na stanowiskach produkcyjnych jak również osób nadzorujących produkcję w przedsiębiorstwie. Pożądane jest co najmniej 3 miesięczne doświadczenie zawodowe na stanowisku związanym z zakresem szkolenia (produkcja tortów lub ciast). Zajęcia prowadzone będą w formie aktywnego warsztatu z uwzględnieniem elementów wykładu w nawiązaniu do praktycznych zadań wykonywanych przez uczestników szkolenia. Każdego dnia szkolenia przewidziano przerwy w łącznym wymiarze 50 min./osoba/dzień. Każdemu uczestnikowi zapewniony zostanie odpowiedni sprzęt, narzędzia i materiały szkoleniowe (surowiec do produkcji) niezbędne do przeprowadzenia i osiągnięcia celu szkolenia. Uczestnicy poznają techniki kompleksowego przygotowania ciast/tortów typu Travel Cake w oparciu o unikatowe, autorskie receptury, co w końcowym efekcie będzie tworzyło różnorodność tekstur, nietypowych i niepowtarzalnych smaków.
Ponadto, uczestnicy posiądą wiedzę i umiejętności dostosowywania podstawowych receptur do tworzenia (bez kompromisów w zakresie kreatywności i przy użyciu doskonałych, czasem zaskakujących składników) na ich podstawie nowych ciast/tortów typu Travel Cake zapewniając ich trwałość i łatwość przenoszenia. Szkolenie ma na celu również pobudzenie kreatywności w dobieraniu smaków i dekoracji. Szkolenie dotyczy zdobycia wybranych elementów wiedzy i praktyki dla zawodu cukiernik.
Program szkolenia
Dzień 1
• Wprowadzenie do tematu;
• Przedstawienie z dokładnym omówieniem niezbędnego wyposażenia, urządzeń oraz sprzętu drobnego używanego podczas pracy
• Omówienie przygotowanych na szkolenie autorskich receptur;
• Przygotowywanie foremek
• Odważanie składników na kremy, syropy do ponczowania ciast
• Przygotowywanie kremów, konfitur oraz polew
• Odważanie składników na ciasta foremkowe typu week-end
• Przygotowywanie poszczególnych rodzajów ciast z zastosowaniem autorskich technik cukierniczych
• Odpiek ciast
• Ponczowanie gorących ciast
• Omówienie wraz z zastosowaniem sposobów przechowywania ciast typu travel cake
Dzień 2
• Końcowe przygotowywanie kremów, konfitur i polew (tych z poprzedniego dnia)
• Przekładanie ciast kremami oraz konfiturami
• Przygotowywanie polew typu roszer, marble, lukier królewski
• Przygotowywanie dekoracji czekoladowych przy użyciu technik temperowania czekolady
• Oblewanie ciast z uzyskaniem efektu roszer, marble
• Dekorowanie wcześniej wykonanymi kremami oraz ozdobami;
• Podsumowanie szkolenia i omówienie przygotowanych wypieków. Ostateczna korekta przygotowanych na szkolenie receptur
Warunki uczestnictwa
Posiadanie przez uczestników szkolenia książeczki badań do celów sanitarno epidemiologicznych. Szkolenie ma charakter zamknięty i dedykowane jest dla pracowników danego przedsiębiorstwa. Szkolenie co do zasady realizowane jest u przedsiębiorcy, ewentualnie w innym zakładzie wynajętym przez Organizatora, po uprzednim uzgodnieniu z przedsiębiorcą.
Materiały szkoleniowe i wyposażenie
Organizator zapewnia najwyższej jakości surowce niezbędne do wykonania przez uczestników szkolenia ciast/tortów typu Travel Cake zgodnie z wstępnie przygotowanymi przez trenera autorskimi recepturami (dla co najmniej 6 rodzajów ciast/tortów), a następnie dopracowanymi wspólnie z uczestnikami. Odpowiedniej jakości surowiec jest niezbędny, żeby zagwarantować wysoką jakość końcowego wyrobu i jego powtarzalność, zgodnie z recepturami powstałymi w wyniku szkolenia, w procesie samodzielnej produkcji w firmie już po szkoleniu. Z uwagi, iż szkolenie ma charakter WARSZTATOWY (każdy uczestnik bierze czynny udział w całym procesie tworzenia wyrobów), a nie jedynie pokazowy (demonstracyjny z elementami warsztatu), podczas którego uczestnicy uczą się poprzez intensywny warsztat pracować na docelowych surowcach i opracowują wraz z trenerem receptury zużywana jest bardzo duża ilość wysokiej jakości surowców. Oprócz surowców, organizator zapewnia wraz z transportem profesjonalny i niezbędny sprzęt oraz urządzenia potrzebne do przeprowadzenia szkolenia.
Grupa szkoleniowa
W celu osiągnięcia optymalnego efektu uczenia szkolenie realizowane jest w grupie składającej się z minimum 3, a maksymalnie 10 osób.
Czas trwania szkolenia
Szkolenie trwa 22 godziny lekcyjne i realizowane jest w ciągu dwóch dni.
Cena za godzinę/osobę
Cena szkolenia uzależniona jest przede wszystkim od liczebności grupy szkoleniowej i miejsca realizacji szkolenia.
Cena za 1h za osobę w przypadku grupy liczącej 3-5 osób wynosi 230 zł, a dla grupy 6-10 osób wynosi 200 zł.
Uwaga. W przypadku szkolenia realizowanego w wynajmowanym zakładzie cena ulega podwyższeniu i będzie ustalona z przedsiębiorcą.
Na naszej stronie używamy plików cookie